събота, 9 април 2011 г.

Истинският ХЛЯБ ! Как да си направим хляб с Хмел или Квас - 2 Част

                                                                    Част -2


За да направим Истински домашен хляб първо трябва да си приготвим кваса, който замества маята. Най-лесно и бързо се завъжда квас от хмел. Използват се хмелните шишарки, които в моя случай са сухи.




Накисват се във вода и се сваряват на чай. Обаче чая трябва да бъде доста концентриран и силен. Затова съотношението трябва да бъде например: една купичка сух хмел, към една купичка вода.  




Този хмелен чай има горчив вкус. Може да се съхранява в хладилника и при необходимост от него да си подновявате кваса.




С хмелния чай и пшенично брашно се забърква каша, по-гъста от боза, като за палачинки. (екпериментите ми показаха, че по-рядко тесто втасва по-бавно и нестабилно). Може да се добави и щипка захар, но не е задължително. (захарта повишава ферментацията) Съда в който забъркавате този квас е добре да не бъде метален и лъжицата също. Аз забърквам с дървена пръчица в порцеланов или пластмасов съд.






Този, току що забъркан квас с хмел има специфична миризма напомняща леко на бира.




След това този съд се оставя в стаята, далеч от силни топлинни източници. Най-добра температура за завъждането на кваса е 17 - 22 градуса. Ако е по-хладно процеса се забавя, ако е по-горещо рискуваме да не се завъдят бактериите и гъбичките. Съда не трябва да бъде покрит плътно с капак или капачка, за да има достъп на въздух и да се изпарява CO2.
На втория ден се забелязват миниатурни балончета на дъното (най-добре се виждат в стъклен буркан). Добре е да се разбърка.



На третия ден сутринта квасът ни вече е почти шупнал.





Добавяме му още ново брашно и вода до получаването на същата гъстота (като за палачинки). След 4 - 8 часа кваса отново е шупнал и от него вече може да замесим хляб.





Обикновенно започвам да замесвам раноследобяд около 14-15 ч. Тестото втасва, премесвайки го 2 пъти и към 18ч. го слагам да се пече за 30 - 40мин.

Ето как правя самия хляб:

В моя хляб слагам
- около 250 мл. квас
- добавям още чиста вода, според това колко голям хляб ми трябва
- едно яйце ( не е задължително)
- пресято брашно, колкото поеме
- и малко сол (правя го леко по-безсолен)






Замесва се нормално твърдо тесто.




И го слагам, за един час да втасва направо с дъската във фурната на 40 - 45 градуса.





После го премесвам отново и пак за час във фурната да втасва.




След това се премесва отново.




Прорязва се отгоре, за да може да се сцепи и вдига по лесно хляба. И вече го слагам в набрашнена тавичка (олио не слагам никъде) и отново във фурната на 45 - 50 градуса за още около час.



Най-интензивното втасване е след втория час и половина. Но за да втаса хляба добре му трябват от 3 до 3,5 часа. След това, само се усилва фурната на 200*. След 30 - 40 мин. хляба е готов.






Следващите снимки са други хлебчета, които сме правили с хмелен квас:






За да имаме квас за следващо месене трябва да си оставим около 50 мл. от кваса и да го поддържаме всеки ден с вода и брашно. След като вече имаме готов жив квас, няма нужда да се поддържа с хмелен чай, а може и с обикновенна вода.
Когато кваса се поднови няколко пъти с вода, той добива един много приятен аромат на леко свежо кисело мляко. Ако престои няколко дена без подновяване, тогава започва да киселее.
Но хляба никога не ми е ставал горчив или кисел.
Поради това, че постоянно се добавя брашно и вода, количеството постоянно се увеличава и трябва да изхвърляте част от кваса преди да го подновите или да правите хляб, за да намалее. Другия начин е да започна със съвсем минимално количество брашно и вода, като за няколко дни количеството се увеличава до необходимото, без да изхвърлям квас.
.




Има още един начин да съхранявате квас, само че в сухо състояние. Забърквате твърдо тесто с концентрирана хмелна вода и правите малки бисквитки, които сушите бавно, като сухарки. Така си правите суха мая, от която може да си направите квас и хляб.





Искам да ви обърна внимание на нещо, което е важно и може често да ви съсипва труда. Причина, кваса и хляба ви да не втасват може да е чешмяната вода. Когато е хлорирана, хлора прави точно това, да убива бактерии и гъбички, които точно в този случай вие култивирате. Доста съм се чудел, защо без видима причина тестото и кваса не се надига, докато не прочетох тази статия........ http://cci-varna.narod.ru/voda/voda_i_hlorirane/....... и косите ми просто настръхнаха. От тогава за квас, за тесто и за пиене използвам само изворна вода (даже не от магазина).





Дори и да се обърка нещо и да не се надигне хляба той е вкусен за ядене. Първоначално не знаех, че с хмела трябва да се направи квас и с кваса - хляб. И забърках с хмелената вода направо едно мини хлебче. Не се надигна изобщо, остана плътно, като павенце. Мислех да го изхвърлям, ама като замириса на хубаво и си го хапнахме докато беше топло.





Квасния хляб, вкусово се различава от купения хляб. Той няма толкова рязък аромат, но определено е много вкусен, с невероятна коричка, плътен и засища много повече. Хубаво е да не се яде горещ. Явно в съвременната мая има някой подобрители и овкусители, които повишават аромата на купения хляб и като мирис се има различия от квасния.




Съхранявам го върху голяма дървена дъска покрит с кърпа, във фурната.




А когато се направи от женска ръка изглежда така:




Каквото и да пиша, колкото и добре да опиша технологията на правене на този хляб, най-полезен ще ви бъде вашия личен опит, докато опитвате. Важно е да не се отказвате лесно. Този квас си е жив организъм, които иска своите специфични условия за развитие. И тънкоста е именно в това, да съумеете да ги подсигурите, за да имате винаги добър квас.

Дано съм ви бил полезен!





                                                                     Да ви е сладко !!!



С огромен интерес и желание се занимавах да опитвам в продължение на половин година да достигна до готова рецепта за направата на Хмелен квас и хляб. И да ви я представя готова за употреба. Далеч съм от мисълта, че можем всекидневно да си правим такъв хляб, но макар и в малка степен, това знание ни прави малко по независими от хлебната "Турбо мая", и ни дава възможност на избор. А точно СВОБОДАТА и ИЗБОРА в днешно време са на изчезване. Тъжно е, че вече няма от къде да си купя пилешко, което да не е надупчено с хормони и гел. Тъжно е, че безалкохолните са коктейл от убийствена химия. Тъжно е, че хляба и чешмяната вода бавно ни убиват, че няма натурално истинско мляко. Тъжно е, че храним бебенцата си от кутии на големите монополни концерни, вместо кърма. И едно голямо престъпление срещу човечеството за мен е факта, как на всички ни вменяват, че НОРМАЛНОТО е всички продукти да бъдат пълни с химия, ГМО, пестициди, отрова и за тях може да не се упоменава. А като ИЗКЛЮЧЕНИЕ се приема храните да са био - екологични и натурални. Идва ми да извикам: "Хей подлудял свят, НОРМАЛНОТО Е ВСИЧКО ДА БЪДЕ ИСТИНСКО И НАТУРАЛНО, а всичко останало да бъде подсъдно и престъпление срещу човечеството...!!!


.


Колкото по незнаещ е човек, толкова е по-зависим и лесно манипулируем и се обезличава като личност. Глобализма бавно и леко ни превръща в все по-незнаещи, зависими и с все по-малък избор хора, имащи право единствено да бъдат работни пчелички.

Бъдете с будна съвест и разум. Бъдете знаещи и имайте собствено мнение и го отстоявайте. Бъдете Свободни и имайте избор. Пазете себе си, близките и децата си!

78 коментара:

  1. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  2. Откога търся решение за хляба!
    Благодаря много!
    Даже в момента печа хляб с купешка мая, но много скъпа е така наречената УЖ организна!
    Другото пък си е термодрожди ли, как му викат!

    Няма я русенската мая, първо в хляба ни удари дЕМОКРАЦИЯТА, като закриха завода!
    Та приказката за хляба си е чиста политика все пак.....

    ОтговорИзтриване
  3. Случайно попаднах на тази рецепта, от известно време се бях замислила да си правя квас. Много вдъхновяващо описание (визирам и предишния постинг), просто докато го четох и слушах музиката и ... прекрасно усещане, благодаря!
    Иначе ние имаме една баба на към 80 години, питала съм я как са правили хляба, но единственото, което помни, е че са слагали хмел и липа. Реших първо да пробвам така, а ще проучва и това за липата. Ще пиша какво се е получило.
    Още веднъж благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздрави за материала! От една година меся жив хляб по рецепта на Свилен от "Слънце Луна". Съчетах я с друга рецепта на Василена от Интернет. Хлябът е прекрасен. Не купуваме от търговската мрежа. През ден меся по два хляба. Няма човек, който да го е опитал и да не го е харесал. Такъв хляб меся и за майка ми и за брат ми. Използвам различни брашна, но никога бяло. Освен, че е вкусен, хлябът е и много полезен и засища в малко количество. При мен изчезна подуването на стомаха от купения хляб. Използвам квас от вода и пълнозърнесто брашно, който поддържам /храня/ вече цяла година. Ще опитам и квас от хмел. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  5. ейй, този блог е по-хубав от другия!
    Тук ще те следя :)

    Mного благодаря за рецептата за хмелов квас! Нямам търпение да направя и аз!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, опитвам да направя кваса, но нещо не ми се получава. Утаява се на дъното, а отгоре има течност. Като го разбъркам започват да излизат балончета, но не като на шупнала мая, а по-големи. И преди съм опитвала и пак със същия резултат. Къде бъркам? Надявам се някой да ми помогне.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Щом се получава утайка, а отгоре течност, сложете още брашно. Квасът трябва да е по-гъст от боза и по рядък от кексово тесто. С времето се свиква. Брашното задължително трябва да е пълнозърнесто, без значение, дали е ръжено, пшенично, царевично или друго. Квас не се прави с бяло брашно, защото се получава нещо като лепило. Всеки ден се "храни" с малко брашно и изворна вода и се разбърква до същата гъстота. Ако квасът се прави с хмел и брашно, след 3-4 дни на стайна температура е готов. Ако се прави от изворна вода и брашно му трябва малко повече време. Когато балончетата станат много количеството се увеличава с още вода и брашно, за да има достатъчно за месене на хляб. Аз слагам на три чаени чаши пълнозърнесто брашно, 1 ч. ч. изворна вода, 1 ч. ч. квас и 1 к. л. натурална сол. Успех.

    ОтговорИзтриване
  8. Искам да се извиня на всички за това, че нямах възножноста да отговарям на коментарите ви. Благодаря ви сърдечно за искрените мнения и вдъхновението, което имате.

    -"Kitten ..."

    Ще бъда много радостен да споделиш и твоя личен опит относно кваса и хляба.
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен каза... 07 декември 2011, 23:32

    Щом се отаява вода отгоре значи трябва да се сгъсти с брашно. Добавяна на малко брашно и водица всеки ден е залога за подхранването на младите бактерии. С ХМЕЛ много по лесно се завъжда квас. Подробно съм описал горе всички подробности.
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  10. "Анонимен каза... 10 декември 2011, 12:05"

    Благодаря за споделения опит. Само ще добавя, че и с бяло брашно става чудесен квас. Обаче атентичноста е в пълнозърнетото брашно.
    Поздрави :-) :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, въпроса за утаяването беше мой, но нещо не можах да се логна. Точно с хмел го направих, но още на първия ден се беше утаил. Добавих брашно, сега уж е по-добре, обаче пак малко се утаява, ще добавям явно още. Подхранвам го, но явно слагам много вода. Благодаря ти за отговора, благодарности и на Анонимен.
    Хубав ден ви желая!
    Ще докладвам, като направя хляб :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, идвам да докладвам. Хлябът стана вкусен, но нещо не ми се получи както трябва (според мен). Не се надигна нагоре, а някак се разля настрани, докато втасваше (премесвах го няколко пъти) и след като се опече стана един такъв сбит. Не знам дали повече брашно съм сложила, но пък ми лепнеше по ръцете. Закваската също изглеждаше готова. Възможно ли е да е превтасъл? Ако имаш някакви наблюдения, ще се радвам да споделиш, иначе аз ще продължавам с опитите :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ако се интересувате, мога да споделя моя опит. Вече годива и половина меся такъв хляб почти всеки ден. На работата питат мъжа ми откъде го е купил.

    ОтговорИзтриване
  14. - "Kitten каза... 15 декември 2011, 19:52"

    Много се кефя, защото виждам колко си самоотвержена и упорита в направата на истински хляб. :-)
    С хмел трябва да ти се получи кваса на 3 - 4 ден, почти гарантирано. Много по трудно се завъжда квас само от вода с брашно. От него квас, вече си правиш хляба. Докато правиш кваса гъстотата трябва бъде малко по гъсто от боза. Ако го държиш на студено, по бавно се завъждат бактериите. Ако пък го претоплиш (кваса, не тестото) над 35 -40градуса бактериите умират. Ако е много хлорна водата, също е възможно да не става кваса. Добавянето на мъничко захар пък би трябвало да ускори процеса. Но от това, което пишеш, мисля че си на крачка от успеха. Моето първо хлебче изобщо не се наду и горчеше от многото хмелна вода. И пак го изядохме. След няколко "опит - грешка, опит - грешка" се получиха хлебчетата на горните снимки. Определено втасването и надуването на тестото се различава от купешката мая и във времето и в обема. И моя хляб има склонност да се поразлива малко в страни, но като го сложиш в подходяща тавичка можеш да го оформиш както си искаш. Солта също стопира процеса на втасване, но пък без нея не е толкова вкусен хляба. Аз го правя леко по безсолен. Най надутия хляб ми се получи..... когато забравих да сложа сол ;-)
    Не мисля, че слагаш повече брашно, защото и аз го правя малко по твърдичко, то като втаса да го премесвам от топлината става отново меко. И да не го втасваш повече от 4 часа защото е възможно да превтасва. (само, че пак зависи на каква температура втасва) Моя втасва във затворена фърна на 45 - 50 градуса.
    Истината ще откриеш в твоя личен опит.
    Успех! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. -"Анонимен каза... 16 декември 2011, 12:42"

    Интересува ни твоя личен опит. И голям интерес ще прочетем, как правиш твоите вкусни хлебчета. Мисля, че всеки може да се включи да открием най лесната и вкусна рецепта за квасен хляб.
    Поздрави и благодаря. :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Веднага се включвам. За един хляб, не много голям, използвам 3 ч. ч пълнозърнесто брашно, пресято два пъти, 1 ч. ч. квас, 1 ч. ч. изворна вода и 1 равна чаена лъжичка натурална сол /алпийска или хималайска/. Добре е водата да е хладка. Омесвам средно меко тесто. Не трябва да лепне по ръцете, но и да не е твърдо. Оставям го в тавата, където съм го омесила, покривам го с влажна ленена кърпа и го оставям в студената фурна да втаса. Ако е много студено в кухнята, включвам фурната за малко - 1-2 мин., колкото да се получи една приятна топлина като си сложа вътре ръката. Хлябът втасва 3 ч. Ако му е студено не се надига много, но въпреки това се забелязват мехурчетата от ферментацията. След това премесвам тестото, оформям го като хлебче и го слагам в продълговата набрашнена кексова форма. Разрязвам го отгоре с бръснарско ножче по дължина, но не много дълбоко и пак го покривам с влажната кърпа. Втасва още 1 час. Преди да изтече този час на 45-ата минута включвам фурната да загрее на 220 градуса за 15 мин. Като се сгорещи слагам тавичката във фурната. Вътре поставям и един изрязан кен от бира, в който има вода. Така се имитира печене в пещ, доколкото съм чела. След 10 мин., следя точно по часовник, намалявам температурата на 180- 190 градуса. Пече се още половин час, пак по часовник. Общо 40 мин. Изваждам хляба, увивам го във влажната ленена кърпа и го изнасям на балкона да се изстуди. Това е. Получава се чудесен хляб. Сега разучавам една технология от книгата "Всичко за хляба", как да се получи тънка коричка. Хлябът на вашите снимки изглежда с такава коричка. Той с бяло брашно ли е месен и какво ще кажете за кората. Тези дни правих и трахана. Стана чудесна. Интересувам се от стари български рецепти. Ако знаете и други, споделете. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  17. -"Анонимен каза... 17 декември 2011, 09:41"

    Много, много благодаря за хубавото обяснение, как създаваш твоя хляб. Дано сме полезни на повече хора, които се интересуват..:-)
    Коричката на хляба не е тънка, но в къщи всички търсим коричките, че са ни по вкусни. Така, че не ни е проблем дебелата коричка, даже нарочно правя тестото на 2 -3 малки хлебчета. Хляба ни е само от бяло брашно. Сега зимата ще експериментирам с 15% царевично брашно и с пълнозърнесто също. Знам, че ще стане.
    Впечатление ми прави, колко си стриктна и точна в рецептата, количествата, времетраенето.. Което е много хубаво :-) Виждам, че се интересуваш детайлно от нещата, с които се захванеш и в частност хляба. Затова ще споделя опита на един професионален хлебар, когото срещнахме в Хлебната къща в габрово. Човека сподели много интересни тънкости от занаята си. Ние направихме клипове на неговия разказ.
    Ето линка за първия клип:
    http://www.youtube.com/watch?v=CQehrFvtes0

    Тук са всички 9 клипа:
    http://www.youtube.com/results?search_query=%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2&oq=%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=18218l18218l0l20471l1l1l0l0l0l0l167l167l0.1l1l0

    За трахана само съм чувал. И ние се интересуване от стари български рецепти. Особенно такива, които си "заминават" със старите хора и съчетаваме многобройните си пътувания из България, да питаме за такива. Като остана по свободен, ще напиша споделеното от възрасните хора, как се заквасва кисело мляко, ако нямаш подкваса, как се сири сирене и кашкавал без мая.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, много благодаря, че сте отделили отново от времето си, за да коментирате. Аз се опитах да снимам, докато го правих, но понеже беше през ноща (докато малкият и големият спяха), не станаха много добри снимките - https://plus.google.com/photos/102399456480676877334/albums/5687336533742073201
    Иначе кваса го направих с хмел, държа го в кухнята, близо до прозореца, че нали трябва да е далече от уредите, а кухнята ми е малка  Водата, която използвах, беше от кана с филтър, защото не разполагам с извор наблизо  (живот и здраве, като си купим къща на село, ще гледам да има наблизо), но аз и кваса подхранвах с нея и според мен си беше станал добре. Не ме бърка това, че се разля леко настрани, защото пак си го изядохме, проблема ми беше, че не съм сигурна, че е втасъл правилно. Държах го във фурната 3х1 час, като я включвах само докато се стопли и след това я спирах. А понеже 1 чаша квас ми беше цялото получено количество, го разбърках първо с вода и брашно, оставих го малко да почине и след това отделих малка част, за да си захвана пак. Мисля, че е почти готова и тези дни (или по-скоро нощи) ще направя втори опит. Пак ще докладвам  Много благодаря отново за отделеното време и внимание.
    П.С. Много ще се радвам да прочета за киселото мляко, сиренето и кашкавала. До нас има магазин, в който продават хубаво прясно мляко (трайността му е 2-3 дни, прави горе-долу хубав каймак като се свари), та съм пробвала да правя кисело мляко и масло. Получиха се доста добре, но за киселото мляко използвах купешко за закваска, а там не знам какво слагат. Така че много ще се радвам, ако споделиш.
    Извинявам се за дългия пост, желая ви светли празници и много любов в душите и сърцата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз си захванах подкваса с цветове от дюля и дръжки от череши

      Изтриване
  19. Много ще е интересно за млякото и сиренето. И аз съм чувала интересни неща за заквасване без мляко и сирена мая. Утре ще прегледам клипчетата. Вече си имам и име. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте!
    Никой ли вече не прави от този хубав, истински хляб. Прегледах клипчетата. Научих някои нови за мен, полезни неща, като как се прави украса върху хляб. Аз продължавам да правя квасен хляб. Опитайте и вие,няма да съжалявате. Сега ми се ще да направя хляб с ниско съдържание на глутен или без глутен, защото прочетох, че е още по-полезен. Единственото брашно, за което се сещам за такъв хляб е от лимец. Правила съм, много е вкусен, но не се надига много, точно заради отсъствието на глутен. А и в града, където живея лимец не се продава. Ако знаете за други такива брашна, моля пишете. Четох за киноа, но все още не съм го търсила по нашите магазини и незнам дали се продава. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.zoya.bg/shop/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8.88
      http://www.zelenbio.com/
      това са магазини, които предлагат такива продукти и доставят в различни градове, купувала съм лимец за житен режим, много е вкусен.
      Хубав ден:)

      Изтриване
  21. deoo
    Здравейте!
    Прочетох блога и постовете и разбрах някой неща , които не знаех.
    Понеже живо се интересувам от тази тема от няколко дена се ровя в Интернет.
    Квас освен с хмел може да се получи още по няколко начина.
    1Начин ЗАКВАСКА СЪС ПЯНА ОТ ВИНОТО
    Докато гроздовата шира ферментира и бавно се превръща във вино, съберете около два буркана пяна направо от бъчвата. След това прецедете пяната за да няма семена и люспи. След това смесете с 300-400 грама пълнозърнесто или ръжено брашно / или двете в комбинация 1:1 /. Добавете и вода докато стане гъста каша. След това оставете на стайна температура, близо до радиатор или печка. Ако съдът ви е отворен покрийте с памучна кърпа. След това чакайте и гледайте. Сместа допълнително ще се обогати с млечно кисели бактерии от въздуха. В БГ те са премиум качество , също както и булгарикус бациликус-а. След 3 дни може да добавите още вода и брашно и пак да чакате три дни. И така докато имате достатъчно. Съхранете в хладилника.
    В следващите постове ще ви давам по една рецепта за квас.:0

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за това, че споделяш ценен опит и информация. Дано бъдем полезни на повече хора. ПОздрави :-)

      Изтриване
  22. Здравейте,
    Квасът, който аз ползвам го направих от изворна вода и пълнозърнесто брашно. С него меся хляб вече две години, като го храня всеки ден. С него правя и козунак. Става чудесен. Добивала съм квас още от сок от грозде и брашно. Први се както и с водата, но микроорганизмите се заселват по-бързо. Но първият хляб, който се направи е сладък. Тъй като след това се храни с вода и брашно, тази сладост изчезва. Правила съм и с чай от хмел и брашно, както е описано по-горе. Ферментира по-бързо, отколкото само с вода и брашно. В литературата наистина има описани още много начини, все интересни. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. На този линк ще видите как се прави квас със брашно и кефир.
      http://www.youtube.com/watch?v=GdZ6HqnFBEw&feature=related

      Изтриване
    2. Здрaвей Mishel!
      Обещал съм да пиша за киселото мляко и сиренето, но все не остава време. Не съм забравил, ще го направя.
      Благодаря :-)

      Изтриване
  23. deoo
    Здравейте искам да ви дам една малка информация.
    Желаещи да си правят хляб с закваска най лесно може да се сдобият, като отидат в някоя църква и там ако не безплатно, то срещу малко заплащане ще може да си вземете закваска. И да си я поддържате след това.До колкото ми е известно всяка една църква според канона трябва да поддържа такава закваска.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,
    от къде се снабдявате с хмел?
    Довечера ще попитам в аптеката дали нямат сушен хмел, може би го продават като билка...

    ОтговорИзтриване
  25. Може с хмел от аптеката. Аз го правих по посочената в блога рецепта през зимата. Квасът се захвана по-бързо, отколкото само с вода и брашно. Ако познавате билката, може да си наберете и от природата. Успех! Мишел

    ОтговорИзтриване
  26. Права е Мишел!
    Ако познавате билката, ще я откривате на неподозирани от вас места, дори в центъра на нашия град я има, обрасла цели огради. Хубаво е обаче да се събира по селата, където е по чисто. Има я почти навсякъде. Успехи :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Толкова съм щастлива, че ви намерих. Решила съм да си купувам машина за хляб и случайно попаднах на вас. Знам, че хлябът приготвен по този начин не се доближава ни най-малко до ръчно приготвения и заквасен хляб, но какво да се прави все е някакво решение. Намам никаква представа от месене, заквасване и печене на хляб. Но мога да се пробвам. Не се побирам в кожата си от болната ми тема за изкуственото навсякъде около нас. То все повече ни превзема и забравихме вкуса на много храни. Копнея да опитам вкуса на истинския хляб, на истинския кашкавал... Единственото което правя е да купувам мляко от крава и да си квася кисело мляко със закваска от купешко. Ще препрочета няколко пъти рецептата и ще се помъча да направя хляб, но закваската ме затруднява.

    (неизвестно защо, този коментар не се е появил и го копирам от пощенската си кутия.) - "Анонимен написа нов коментар за публикацията ви "Истинският ХЛЯБ ! Как да си направим хляб с Хмел и...": "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз нямах никаква представа от месене и заквасване, ама рекох да опитам и ей го на ... страст :-)
      Темата за изкуственото навсякъде около нас, и на мен, ми е повече от болезнена. И колкото повече се замислям толкова повече се отчайвам за децата ни. Вкуса на истинския хляб е различен и вкусен, но никога не надхвърля мечтите и очакванията ни.
      Правенето на закваска не е никъкъв проблем, само трябва хмел за по лесно захващане.
      Благодаря за коментара.
      Поздрави :-)

      Изтриване
  28. Здравейте, сърдечни поздравления за супер подробната рецепта!
    Получи ми се страхотен хляб! Радвам му се като на малко детенце
    Само искам да добавя, че като започнах да го правя, беше минало доста време от прочитането на рецептата и някои от нещата съм позабравила. Хмел (сух) купих от пазара, от сергия за сушени билки и без да се замислям сварих целия пакет на чай. Сложих му брашно както е по описанието и за два-три дена ми стана един хубав квас, но количеството … имам материал за хляб за цяла казарма. И отгоре на всичко с вода от чешмата (не се сетих за изворната вода).
    Както и да е – мислех да го замесвам с вода, но се наложи да сложа вместо нея едно прясно мляко, което бях поизпуснала малко. Замесих го само с бяло брашно, тъй като в момента имах само такова. Стана едно хубаво меко тесто … просто не ми се искаше да го изпускам от ръцете си! Оставих го да втасва на стайна температура, тъй като го замесих снощи късно. Реших, че до сутринта ще има време да си втасва на воля. Към 4 ч. тази сутрин (събудих се по-рано) реших да видя какво става – беше утроило обема си. Премесих го и го оставих да втасва вече в загрята фурна.
    След второто втасване го оформих на по-малки хлебчета, изчаках ги пак да втасат и го изпекох. Единствения недостатък на хлебчетата е, че са с доста твърда коричка. Предполагам, че това е проблем при печенето.
    Признавам си, че бях малко небрежна, но това е, щото не вярвах, че ще стане нещо още от първия път.
    Искам да споделя следното: преди много, много години гледах една моя роднина (от Ломския край) как прави хляб само от брашно и бобена вода. Хляба се надигаше цяла педя и беше невероятно вкусен. Тя заливаше една шепа зрял боб с вряла вода, захлупваше го и го завиваше с едно селско кожухче от овча кожа, с козината надолу. Така престояваше една нощ и на сутринта замесваше брашното с тази течност (леко хладка). За съжаление, през годините не ми оставаше време да пробвам този начин, пък и не на всичко съм обърнала внимание както трябва (тогава бях 14-15 годишна). Може би някой ден ще опитам. Споделям я, щото се надявам някой да знае за този начин и да обясни подробности.
    Накрая се извинявам за дългото описание, но просто ми избиваше отвътре.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен05 юли 2012, 22:56


    Благодаря ти за чудния и полезен коментар. Много се радвам на хора живи и будни, като теб.
    -Щом е станал кваса значи чешмяната вода, в случая, не е попречила.
    -Тази тънкост и ние я практикуваме в последно време. Замесваме тестото от вечерта и на сутринта печем готовия втасъл хляб. По този начин даже не се премесва изобщо. И става добре.
    -При нас твърдата коричка ни е "екстра" и я търсим :-)
    -За тази рецепта с бобената вода дето я даваш съм ти много благодарен. Ще я еспериментирам на зима, и ще пиша за резултатите.
    Поздрави и здаве :-)

    ОтговорИзтриване
  30. И аз благодаря за статията :) ползвах я за моите хлебчета! Станаха чудесни :)

    Аз търсех да стане с коричка, тъй като, когато правя питки, все са с меки корички. Така че дори сложих съд с вода във фурната, четох, че това благоприятства образуването на кора и наистина се получи чудесна.
    Предполагам, значение има и това, че при втасването във фурната не покрих тавата, така че самото тесто стана с коричка, която не премесих последният път.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние обичаме хляба с коричка. Затова често правим тестото на няколко по малки хлебчета. Винаги се получава с дебела хрупкава коричка. Никога не съм слагал купичка с вода докато се пече хляба.
      Искам да добавя, че често се случва да не премесвам хляба докато втасва и се оказва, че изобщо не е фатално. Просто си иска необходимото време за втасване.
      И не покривам тавата при втасване.
      Благодаря ти! :-)

      Изтриване
  31. Благодаря за подробната рецепта! До сега имах само интерес към хляб с хмелов квас, но сега вече задължително ще го опитам!

    ОтговорИзтриване
  32. А може ли да кажете от къде купувате хмела, дали го има на женския пазар например?
    Мислех да правя квас с брашно, ама като чета май е по-добре този да направя. А може ли някои, който е правил и двата вида да каже има ли голяма разлика и в какво най-вече се състои.
    Благодаря много на всички, супер полезно описание и обсъждане!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Веселина,
      Хмел би трябвало да има във всяка аптека, плодът е като шишарки, но меки. Квасът с хмел също се прави с брашно, просто "узрява" по-бързо, когато не е само с вода, а с хмелния чай. Като вкус не знам каква би била разликата.
      Надявам се, да съм помогнала и дано Белият гълъб да ме извини, че аз отговарям.
      Аз позанемарих хляба, но смятам тези дни отново да си захвана. Май още няма рецепти за кашкавал и сирене?!
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. - "Kitten30 ноември 2012, 12:26"
      Всичко, което казваш Киттен е точно така и благодаря за това,че си отговорила вместо мен.
      Вкуса на кваса с вода или хмел се различава в началото, но след като се поднови с обикновенна (не-хмелна)вода няколко пъти се уеднаквява на вкус.
      Относно заквасването на киселото мляко без закваска и направата на кашкавал без мая, отдавам искам да напиша информацията до която съм се добрал, в отделен пост. Но искам информацията, която събирам от всички краища на България да бъде максимално пълна и разнообразна. Все пак засега ще спомена само в основни линии кои растения се използват в различните краища на българия за тази цел. За подквасването на кисело млако, когато нямаме подкваса нашите прадеди са използвали:
      - "Бабин квас" или наричан още (семпервивум, дебелец, алпийска роза)
      - "Салеп" това е вид орхидея, или по точно грудката на тази орхидея.
      - "Лепка" и това растения бях чул, но след лична проверка ще мога да бъда категоричен.
      - "Мравки" или мравчена киселина.

      За направа на сирене без мая се използва СИРИЩЕТО на агне, яре или теле. Това е част от края стомаха на младото животно. Там си има естествени ензими и бактерии, които пресичат прясното мляко в стомаха на животното.
      Има изключително интересни подробности и тънкости, разкази и легенди, които съм в процес на събиране и систематизиране. Дано някога ги събера с подробностите в отделен постинг. Още повече, че за да предложа действаща рецепта ще ми трябва доста мляко, за да експериментирам. Така, че отивам да търся крава :-) :-) ;-)

      Поздрави към всички "живи" и "будни" хора които искат да знаят, могат и не са безразлични към природата и децата си!

      Изтриване
  33. Здравейте,
    Информацията за подквасването е много интересна. Аз не съм привърженичка на млякото, особено на кравето, поради нездравословния му ефект върху човешкия организъм, но това е друга тема. С козето мляко нещата стоят по друг начин. Приносът му за нашето здраве е доказан, както от практиката, така и от науката. Разговарях с технолог на киселото мляко, който ми каза, че е заквасвал с орехово листо успешно. Сега като прочетох информацията се сетих, че щях да пробвам и съм пропуснала момента. Но - нищо, напролет като се разлистят орехите. Желая здраве и очаквам с интерес резултатите от проучването, за да си заквася на лято козе млекце. Мишел

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз мисля че промишлено отглежданите крави(в обор и хранени с всевъзможни химизирани,фуражи)дейстивително е вредно за хората!
      Друг е въпроса с добичетата отглеждани на свободна паша и когато не се гонят рекордни добиви!

      Изтриване
  34. Здравейте и за много години!
    Аз бях запуснала хляба миналата година, но пак забърках чайчето преди няколко дни, даже сега замесих тесто и съм го оставила да втасва. Доста малко ми се получи, но не сложих много вода.
    Много благодаря за споделената информация, отново си много полезен :), ще чакам и за подробната информация, успех ти желая в систематизирането, за съжаление не мога да помагам :(.
    Мишел, аз също бих искала да ползвам козе мляко, обаче не знам има ли около София от къде да се вземе. А купуването на къща на село явно няма да е скоро, с продължаващата ми безработица.
    Хубав ден ви желая и много положително настроение!

    ОтговорИзтриване
  35. Kitten,
    Аз рядко ползвам мляко и то козе, като си отида на село. Купувам от съседи. Сега намерих здравословна алтернатива - ядково мляко. Кексовете и другите сладки вече ги правя с него. Чета, че и то се подквасва, но още не съм опитвала. Успех с хляба. Аз вече трета година го правя и само такъв ядем. Месила съм и от ръж, и от лимец, и от био брашна. Какво да кажа - прекрасен е. Мишел

    ОтговорИзтриване
  36. Това е най-хубавия и полезен блог, на който съм попадала в последно време. Няма по-голям от хляба. Още повече, когато е приготвен с любов и желание. Едно голямо БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравейте, благодарение на вас си имаме квас и приготвяме много хубав хляб. Интересувам се може ли да се приготвят и козунаци за Великден с квас и какви са пропорциите? Благодаря ви предварително. Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Пробвали сме кваса и за козунаци, но не се получиха много бухнали защото ги скалъпихме малко набързо. Иначе си ги хапнахме до трохичка, бяха много вкусни.

      Изтриване
  38. Благодаря за рецептата. Много ми харесаха думите Ви накрая. Ние точно затова се преместихме от София да живеем на село. Тогава бяхме с едно бебе, а сега 3 години по-късно сме с 3то бебе. От 2 месеца сме без тв, от ок. месец си меся хляба сама. Вече сме доста независими от "системата" и сме все по-щастливи. Пожелавам такъв свободен живот на всяко българско семейство :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека бъдете Благословенни цяло семейство, домът ви и мечтите ви!
      Много се радвам на хора като вас, които смеят да се протегнат и да достигнат мечтите си. А "Системата" е като сладка отрова. Просто трябват усилия и упоритост за да се откъснеш от нея. И ние полагаме основата, с къща в планината, за откъсване от "нея"(матрицата).
      Благодаря ви :-) :-)

      Изтриване
  39. Здравейте. Къде съхранявате кваса прлез лятото и през зимата. Предварително благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кваса го съхраняваме в хладилника. Ако не го подновим повече от седмица си правим (завъждаме) нов с хмел. Ако се подновява на 3 -4 дни (ако е в хладилника) и на 1 -2 дни (ако е в стаята) може да бъде годен дълго време дори години.

      Изтриване
  40. Правили ли сте по тази технология хляб от пълнозърнесто брашно или брашно с лимец.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правили сме и с пълнозърнесто и с лимец. Получава се супер! :-)

      Изтриване
  41. Благодаря за споделения опит. Най-добра температура за завъждането на кваса е 17 - 22 градуса. На други рецепти пишат, че трябва да е от 23 - 30 градуса. Къде е истината?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кваса може да се завъди и на 17 и на 30 градуса. Ние го завъждаме на стайна температура 17 - 27градуса.

      Изтриване
  42. Здравейте, от скоро съм фен на "домашен хляб" с квас от хмел. На "Ви" съм с комуникацията чрез интернет, но ще споделя за сега само. че хляба се получи, но с горчив вкус. Ще се радвам ако успея да стана част от този блог, тогава ще пиша повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Хляба се е получил горчив защото концентрацията на хмелната вода му е дошла в повече. Не е вреден, но е неприятно да е горчив.
      С хмела само се завъжда бактерията в кваса, после се поддържа само с вода а не с хмелен чай. Хмела не е съставка на квасния хляб. Той е само за старта на кваса.
      Успех, опита учи :-)

      Изтриване
  43. А какво стана с киселото мляко и живата закваска? Кога ще публикувате повече за това как да си направим истинска закваска.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да мога да експериментирам с киселото мляко и заквасването му без закваска ми трябва досег до прясно в достатъчни количества. Засега за съжаление аз нямам тази възможност. :-)

      Изтриване
  44. ako ima 1000 takiva kato vas shte gi rasipem monopolite.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, ако можехме да ги разбием монополите.... ;-)
      Но нищо не ни пречи... да си отваряме очите и умовете за истинските неща.
      Благодаря :-)

      Изтриване
  45. Има! Вече станахме 1001. Моят квас е на 1 ден. Като стане ще споделя опит.

    Честит 8-ми Март на всички български жени и майки. Да сте все така заинтересовани и любознателни.

    ОтговорИзтриване
  46. Днес, след ден и половина, квасът е удвоил размера си и мирише на кисела боза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам на нахъсани и будни хора, търсещи, знаещи и бойни.
      Благодаря, че си в редиците им под номер 1001. ;-) Успех в начинанието, убеден съм че ще се получи хубав хляб. Сподели резултатите да се порадваме и ние :-)

      Изтриване
  47. Подквасих млякото с най-обикновена дива трилистна детелина, която беше избуяла в една саксия и вече 2 месеца имам истинско кисело мляко. На 1 буркан сложих 10-15 стръкчета (задъльително и стръкчетата, а не само листенцата). След второто-третото квасене, млякото се "стабилизира" и ... най-накрая се отървах от купените закваски.
    Прочетох за детелинката в някакъв коментар из форумите и реших да опитам, то пък взе, че стана. Πишеше също така, че закваската се подменя всяка година на Еньовден с нова детелинка, за да не се "изражда" млякото.
    Успех на тези, които ще решат да опитат!

    ОтговорИзтриване
  48. Благодарна съм на момента, в който попаднах на този пост. Благодарна съм, че наднинах в щастливите мигове и видях прекрасни картини. Благодаря за споделения опит. Имам и въпрос - а правили ли сте сух квас?
    Аз опитах веднъж и резултатът беше плачевен. Не го повторих. Но сега вече имам време за всичко, за което не можех и да помисля преди месец. Ще го направя пак. Рецептата ми е стара, изпитана, ще се получи. Но никой не можа да ми каже как се използва след това. Имате ли представа?
    Желая хубав ден. Бъдете здрави и изпълнени с любов - към живота и всичко, свързано с него.
    Елена

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей Елена! Извинения за забавения отговор, но... отново обиколки по България..... :-)
    Относно сухия квас, съм си правил сухи люспи от активния квас. Но почти не ми се е налагало да го ползвам, защото си подновявам кваса направо с хмел. Веднъж съм подновявал и със тези сухи квасни люспи и се получи за няколко дни.
    Отговора на който никой не ти е отговорил: -как се използва сухия квас е, че Той не е готов за моментална употреба, както купешката мая. Трябва да натрошиш сухия квас в малко вода, да му добавиш малко брашно и може щипка захар да му добавиш. Разбъркваш го и след 3 - 4 дни трябва да се появят балончетата. Като междувременно трябва да му добавяш по малко брашно и вода.
    Не използвам този метод със сухия квас, защото го правя с хмел за същото време. Хмел си имам постоянно в нас и се използва съвсем малко количество от него.
    След като си направиш готов активен квас си го поддържаш, както съм описал горе в поста. Забавяш развитието му, като го поставяш в хладилник.
    Приятно ме зарадва твоя коментар, ако мога с нещо друго да съм полезен пиши.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  50. Ето тук една руска рецепта за правене на хляб с хмел. https://www.youtube.com/watch?v=phBdiHuUO2w

    Поздрави за чудесните статии.

    ОтговорИзтриване
  51. Страхотна статия! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте Бял Гълъб. Прекрасна статия. Четох я и в старият Ви блог, но там е от преди 5 год. Дано тук да се появявате по-често. Да започвам с питанията защото са много и не само за хляба. Първо за кваса - направих го по Вашата и на Vanilla рецепта (идентични са). Обаче стана лееко горчив. Дали запарката ми е била много силна? Дали ще се подобри ако му сложа захар при месенето? Или сега да добавя? Сега по-важният въпрос за подницата от предишният Ви блог. Може ли от същата смес да се направи гърне? Подницата директно в жарта ли се слага или трябва да се подгрее предварително? Ровя се в нета от месец и нищо не откривам. А четох в една книга, че едно време хората са носели храната си в селската фурна и след изпичането на хляба гърнетат се поставят във фурната и чак вечерта си ги прибират, като се връщат от къра. Възможно ли е това? И ако да как? Благодаря предварително. Светъл ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за закъснелия отговор! По първия въпрос - горчивината идва от концентрацията на хмела в чая. Хмела е необходим САМО ДОКАТО се завъди кваса. След това се добавя само чиста вода. И съответно горчивината ще изчезне. Когато завъждам кваса започвам съсъ съвсем малко количество брашно и чай, някъде около половин лъжица брашно и съответно малко чай, даже допускам и листенца от хмела. На 2- 3 ден като се появят мехурчета добавям вече чиста вода прецеждам листенцата и добавям съответно кол. брашно. Така кваса вече престава да горчи.
      Захарта би трябвало да ускори процеса на шупване. Но не е задължителна. Почти не слагам захар.
      Ако подниците са ти голям интерес, ела догодина на фестивала на народната носия в жеравна края на август месец. Там три дни пекат хляб в няколко подници едновременно. Слагат я дирекно над огъня с дъното нагоре, като се загрее се слага питката, отгоре връшника в-у него въглени и - печене. Там ще видиш и научиш много.
      Относно фурните!
      " Селската фурна" е сравнително късно явление. Първо пещите са се появили по различните частни домове, и то не в толкова дълбока древност както си мислим. И всеки си е пекъл хляба сам, обикновенно веднъж седично. А общите селски и особенно градски фурни са факт когато хората нямат собствени пещи. Помня в нашия не малък град преди 30 -40тина години. Носеха тавите с гостбите на фурна защото просто в къщи нямаше електрически печки и фурни. Имаше само еденичен котлон. Зимно време се ползваха печките на дърва и въглища. Но през лятото ФУРНИТЕ бяха "хита". Дори много къщи нямаха бани и всички ходеха на градската баня.
      Радвам се че мога да съм полезен! Благодаря!

      Изтриване
  53. Благодаря ти много. И за тук и за мейла. Страшно е зарибяващо това с кваса. Прочетох по-нагоре, че не можеш да си правиш такъв хляб всеки ден. То не е и нужно. Аз си пека в неделя два самуна с по килограм брашно и те са за цялата седмица. Този хляб НЕ мухлясва той само съхне! А каква панцанела става лятото. А сега и пак въпрос:) С какво брашно го храниш? Само ръжено или и бяло. Защото с ръженото кваса е спокоен . Храни се, но не кипи.

    ОтговорИзтриване
  54. Хляб може да си правиш всеки ден, само трябва да си подготвиш кваса и да има кой да го яде.
    Ако не е в кайлонова торбичка хляба не мухлясва.
    Кваса може да се храни с различни брашна. Лично аз с бяло.

    ОтговорИзтриване
  55. Аз пробвам от известно време да правя хляб с квас, ползвам пълнозърнесто брашно, кваса ми се получи, но след изпичане хляба ми става с много твърда кора, особено долната част и не ми харесва така. Нормално ли е да става като тухла, може ли да ми кажете как да го избегна? А и самия хляб не е мек и пухкав както когато го правя със сода, а стой като глетав. Къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
  56. В Либия сме правили хляб с квас от хмел. И го мажехме с олио_и тестото,и съда за печене.Кората бе тънка.И много вкусен.Майсторът слагаше в тестото по 5_6капки от индришена вода.Две години ядохме такъв хляб.

    ОтговорИзтриване